top of page
Writer's pictureNataša Tešar

Izberite popoln okvir za sliko s pomočjo barvnega kroga

Ste se kdaj vprašali, zakaj nekateri okvirji tako dobro poudarijo vaše slike, drugi pa delujejo nekako izgubljeno?


Odgovor se skriva v barvnem krogu. S pomočjo tega orodja lahko izberete popolno barvo okvirja, ki bo vaše umetnine postavilo v popolni luč in ustvarilo harmonično vzdušje v vašem domu.



Galerija doma polna spominov
Barvne kombinacije in slike

Kaj je barvni krog in kako ga uporabiti?

Barvni krog je vizualno orodje, ki prikazuje razmerje med barvami. Sestavljen je iz primarnih, sekundarnih in terciarnih barv, ki so razporejene v krogu. Razumevanje barvnega kroga vam omogoča, da:


  • Izberete komplementarne barve: To so barve, ki se nahajajo nasproti drug drugega v barvnem krogu. Ko jih kombinirate, ustvarite živ in dinamičen kontrast.


  • Izberete analogne barve: To so barve, ki se nahajajo poleg drug druge v barvnem krogu. Ustvarijo harmoničen in umirjen videz.


  • Izberete triadske barve: To so tri barve, ki so enakomerno razporejene po barvnem krogu. Ustvarijo živahen in uravnotežen videz.


  • Izberete monokromatske barve: To so različni odtenki iste barve. Ustvarijo eleganten in sofisticiran videz.


Kako izbrati barvo okvirja glede na barvni krog?


  • Ujemite barve: Če želite, da okvir poudari barve na sliki, izberite okvir v komplementarni barvi. Na primer, za sliko z veliko modre barve izberite oranžen okvir.


  • Ustvarite harmonijo: Za bolj umirjen videz izberite okvir v analogni barvi. Če ima slika tople tone, izberite okvir v podobnem toplem tonu.


  • Dodajte kontrast: Če želite, da slika izstopa, izberite okvir v kontrastni barvi. Na primer, za pastelno sliko izberite črn ali bel okvir.


  • Ohranite enotnost: Če želite, da slika deluje bolj umirjeno, izberite okvir v istem barvnem tonu kot stena.


Kombiniranje barv v domu


Ko izbirate barve za svoj dom, upoštevajte tudi barve pohištva, preprog in drugih dekorativnih elementov. S pomočjo barvnega kroga lahko ustvarite harmonično in privlačno vzdušje.


Odprti prostori: V odprtih prostorih uporabite podobne barvne tone, da ustvarite občutek povezanosti.


Majhni prostori: Svetle barve lahko vizualno povečajo majhne prostore.

Spalnice: Pastelne barve in topli toni ustvarijo sproščujoče vzdušje.


Dnevne sobe: Živahne barve in kontrasti lahko dodajo energijo in dinamiko.




Barvni krog


Preden se odločite za končno barvo okvirja, si predstavljajte, kako bo slika videti v prostoru. Lahko si pomagate s programi za urejanje fotografij ali pa preprosto izrežete kos papirja v obliki okvirja in ga položite na steno.


Barvni krog je odlično orodje za vse, ki želijo ustvariti harmonično in privlačno vzdušje v svojem domu. S pomočjo barvnega kroga lahko izberete popoln okvir za svoje slike in ustvarite unikatno umetniško delo.


Za vrhunsko okvirjanje nas obiščite v Okviri V, Salon Ljubljana na Dolenjski cesti 164 v Ljubljani ali Salon Bevke pri Vrhniki, Bevke 190a. Za več informacij nas lahko kontaktirate: okviri@siol.net ali 031 361 043 .

61 views0 comments

Comentarios


bottom of page